top of page

Vodič za blagdansko uživanje u hrani bez grižnje savjesti

Updated: Feb 5

Božićni i novogodišnji blagdani su pred vratima, pripreme oko poklona, ukrašavanja doma i nabave namirnica su u tijeku, no pitaš se kako ovih blagdana uživati u hrani, a ne pretjerati ili ne poništiti rezultate koji su već postignuti?


Nerealno je za očekivati da si ponekad, a pogotovo za blagdane, nećeš priuštiti omiljenu hranu u kojoj uživaš ili koja je dio obiteljskih rituala, iako možda nije dio načina prehrane kojeg se trebaš pridržavati.


Donosimo ti vodič sa savjetima i trikovima uz koje možeš imati ispunjene blagdane, a bez potrebe za odricanjem.


Bogati blagdanski drveni stol s crvenim nadstolnjakom na kojem se nalazi pečena purica, pečene mrkve, prokulice, kuhane šparoge, sol i papar, crvene i bijele svijeće koje gore, ukrasni češeri i ostale dekoracije
Uz određene trikove moguće je uživati u blagdanskoj hrani bez odricanja


Zašto želimo jesti određenu hranu koja nije dio odabranog načina prehrane?


Kada pričamo o okvirima Metabolic Friendly prehrane, tada bi odmicanje od nje značilo konzumacija hrane bogate ugljikohidratima, koja inače nije dio ovog plana prehrane jer zaustavlja ili usporava put do željenih rezultata.


Važno je osvijestiti razloge iz kojih posežete za određenom nepoželjnom hranom: žudnja za hranom, želja da budete pristojni i ugodite članovima obitelji, glad ili nemogućnost izbora zbog loše organizacije i planiranja prehrane ili pak nešto drugo. Obično je u podlozi svih razloga posezanja za hranom koja nije dio plana prehrane vjerovanje da će se postići više zadovoljstva ako se konzumira ta određena hrana.


No razlog konzumacije takve hrane može biti i svjesna odluka da ćete jedan dan uživati u hrani bogatoj ugljikohidratima, kao što su tijekom božićnih blagdana mlinci, pire krumpir, francuska salata ili božićni kolači.


 

Prednosti i nedostaci „odstupanja s puta“


Prednosti

Način prehrane kao što je Metabolic Friendly prehrana trebala bi postepeno postati stil života kako bi se ostvarili dugoročni rezultati i dobrobiti, jer se u protivnom vraćaju sve neželjene tegobe i kilogrami. Ukoliko je ovakav način prehrane ustaljen i toliko dobro implementiran u dnevnu rutinu da je postao navika, povremena odstupanja neće lako poništiti tu naviku i bit će se puno lakše vratiti na pravi, dobro uhodani put.


Kada je prehrana sa smanjenim sadržajem ugljikohidrata postala navika, planirane iznimke pomažu u rješavanju osjećaja uskraćenosti u hrani u kojoj se uživa te doprinose osjećaju raznolikosti i fleksibilnosti. Naravno, dokle god je prisutna umjerenost s iznimkama. Kada se svjesno odstupa s puta, potrebno je i što brže vratiti se na ustaljen način prehrane, što će nekima biti lakše, a nekima teže.  


Nedostaci

Kada zbog konzumacije veće količine ugljikohidrata dođe do prekida u korištenju masti kao primarnog izvora energije, dolazi i do izraženijeg osjećaja gladi i žudnje za hranom. To može potaknuti začarani krug koji će tražiti samo još više hrane bogate ugljikohidratima zbog čega je teško stati jesti takvu hranu.


Važno je znati da se odstupanjem s puta, pogotovo ako se ne pazi na količine, zaustavlja proces mršavljenja i vrlo brzo dolazi do suprotnog procesa – nakupljanja tjelesne masti i porasta tjelesne mase. Također, zbog konzumacije ugljikohidrata i lučenja inzulina dolazi do nakupljanja tekućine, što također ima svoj utjecaj na porast tjelesne mase.


Od ostalih simptoma moguća je iznenadna pojava nadutosti i probavnih smetnji te kožnih reakcija i akni kao reakcija na konzumaciju ugljikohidrata. Moguće su i promjene raspoloženja koja nisu samo odraz krivnje nego i odraz varijacija razine glukoze u krvi.


Dodatno, ako je prisutna uznapredovala inzulinska rezistencija i dijebetes tipa 2, svaka nekontrolirana konzumacija ugljikohidrata može narušiti regulaciju glikemije i pridonijeti razvoju komplikacija.


Za one koje muči ovisnost o slatkome, odstupanje s Metabolic Friendly prehrane može dodatno pogoršati ovisnost, čak i ako se radi o malim količinama. U tim slučajevima, bolje je strogo se držati samo Metabolic Friendly slastica jer i najmanja količina konvencionalnih slastica narušava stanje ovisnosti.

 

 

Kako uživati za blagdanskim stolom sa što manje loših posljedica?

 

1. Kada god je moguće, osiguraj MF verziju obroka

Danas za gotovo sva jela postoje inačice tog jela sa smanjenim sadržajem ugljikohidrata, bilo da se radi o tijestima, kruhu ili pizzi, a unutar blagdanskog jelovnika postoje odlične MF alternative klasičnih blagdanskih jela:

  

2. Pojedi ono što želiš kada si pojeo ono što trebaš

Kada se pojavi želja za jelom ili slasticom s visokim sadržajem ugljikohidrata, najprije pojedi MF obrok (bez ugljikohidrata), a tek onda željeno jelo ili slasticu. Na taj način osigurat ćeš si sitost i, u konačnici, manju želju za hranom u odnosu na želju koja je postojala prije konzumacije MF obroka.


Time možda u potpunosti izbjegneš konzumaciju određene hrane jer će se pojaviti sitost i izostanak želje ili, ako svejedno poželiš pojesti željenu hranu, vrlo je vjerojatno da ćeš pojesti puno manju količinu.


Dodatno, ako se hrana s većim udjelom ugljikohidrata pojede nakon MF obroka, loši metabolički utjecaji su puno manji jer se MF obrok sporije probavlja i apsorbira, a time i obrok s ugljikohidratima konzumiran nakon njega.

 

 

3. Ako odlučiš odstupiti s puta, učini to pametno

  • Kada posegneš za hranom koja nije dio plana prehrane, potrudi se da to napraviš svjesno, uz odabire koji nose najmanje posljedica. Kada god je moguće odaberi onu hranu koja ima manje ugljikohidrata u odnosu na neku drugu hranu s više ugljikohidrata. Primjer je kremasti desert u odnosu na deserte s brašnom. Slično je i s količinom šećera – kada god je moguće, odaberi hranu s manje šećera.

  • Također je važna i količina ugljikohidrata pa je u tom smislu bolje odabrati tanji odnosno manji komad kolača u odnosu na veći ili deblji. Što se manje ugljikohidrata pojede, to bolje.

  • Kada jedeš ugljikohidrate, potrudi se dodati im proteine, vlakna i malo masti jer time umanjuješ loše učinke ugljikohidrata na razinu glukoze i lučenje inzulina. Time također i usporavaš probavu i apsorpciju obroka te smanjuješ potrebnu količinu inzulina, a moguće je da ćeš i pojesti manje ugljikohidrata. No ova metoda ima smisla samo ako se dodavanjem proteina, vlakana i masti pojede manje ugljikohidrata jer velike količine ugljikohidrata u kombinaciji s velikom količinom masti djeluju nepovoljno na metabolizam i uzrokuju debljanje.

  • Ako odlučiš jesti ugljikohidrate, pojedi ih što kasnije u danu tj. ne za doručak ili ručak nego za večeru. Time se ostvaruje manji unos ugljikohidrata i moguće je preko dana trošiti masti kao izvor energije, a onda si za večeru „priuštiti“ omiljenu hranu koja sadrži ugljikohidrate.

  • Ukoliko pojedeš hranu bogatu ugljikohidratima, njihov učinak možeš poništiti tjelesnom aktivnosti, bilo da je odradiš prije ili poslije obroka.

  • I zadnje, ali ne manje važno – pojedi ugljikohidrate koji su ti doista važni. Dakle, ako voliš domaći bakin kruh ili kolače, maminu puricu koja jednostavno ne ide bez mlinaca ili imaš neko svoje specifično jelo bogato ugljikohidratima koje jako voliš i koje je dio obiteljskih rituala, biraj pojesti to jelo u odnosu na hranu koja ti nije toliko ukusna niti važna.

 


4. Što brže se vrati na „pravi“ put

Imaj na umu svoje dugoročne ciljeve koje želiš postići, a također i rezultate koje su postignuti ranije i potrudi se što prije vratiti se u svoju metabolic friendly rutinu, jer što se više udaljiš od nje, teže se vratiti natrag. Na odstupanje s puta gledaj kao na trenutke u kojima svjesno i umjereno biraš uživati u hrani bogatoj ugljikohidratima, ali samo jednokratno ili kratkoročno.Uživaj s obitelji u bogatim okusima za blagdanskim stolom i potrudi se da se na njemu nađe i neki od blagdanskih MF recepata iz naše kolekcije recepata.


Dodatne savjete o prehrani, kao i vrijedne praktične smjernice, pronađi na MF platformi.


Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page