top of page

Uvod u Metabolic Friendly prehranu: Mediteranski pristup prema metaboličkom zdravlju

Updated: Apr 30

U svijetu prehrane i zdravlja, trendovi dolaze i odlaze. No, neki pristupi prehrani zasnovani su na čvrstim znanstvenim dokazima i imaju potencijal donijeti dugoročne koristi za naše zdravlje. Jedan takav pristup je Metabolic Friendly (MF) prehrana.


MF prehrana nije samo još jedan trend. To je pristup prehrani koji se temelji na dokazima, a koji kombinira najbolje aspekte mediteranske prehrane i prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata. Ovaj jedinstveni pristup prehrani ima za cilj poboljšati metaboličko zdravlje, posebno kod osoba s inzulinskom rezistencijom i onih koji su izloženi stresu modernog načina života.


Low carb high fat namirnice na crnoj podlozi: avokado, jaja, fileti lososa, sir s plijesni, parmezan, mini mozzarella, orašasti plodovi, bučine sjemenke, kikiriki u ljusci, zeleno lisnato povrće, brokula.
Metabolic Friendly prehrana usmjerena je održavanju i postizanju metaboličkog zdravlja


Što je Metabolic Friendly prehrana?


Metabolic Friendly prehrana je inovativna varijanta mediteranske prehrane kojom se ograničava unos namirnica bogatih škrobom i šećerima (ugljikohidratima), a kojom se potiče unos zdravih masti kao primarnog izvora energije, zatim unos neškrobnog povrća te umjeren unos proteina, prioritetno kroz unos ribe, ali i mesa, jaja te mliječnih proizvoda.


Metabolic Friendly prehranu također možemo nazvati i zdravom verzijom keto prehrane jer je cilj smanjiti unos prerađenih proizvoda bogatih nezdravim mastima (mesne prerađevine, pržena hrana) te staviti naglasak na minimalno prerađenu hranu koja sadrži zdrave masti u izvornom, prirodnom obliku (riba, maslinovo ulje, avokado, sjemenke).


Ova prehrana je dizajnirana kako bi pomogla u regulaciji metaboličkih procesa u tijelu, s posebnim naglaskom na kontrolu razine glukoze i inzulina u krvi te na inzulinsku osjetljivost.Kako se Metabolic Friendly prehrana razlikuje od tradicionalne mediteranske prehrane?


Ova prehrana se razlikuje od standardne mediteranske prehrane, ali korijeni joj i dalje leže u tradicionalnoj prehrani koja je stoljećima održavala stanovnike mediteranskog područja zdravima.


Također, dok tradicionalna mediteranska prehrana uključuje umjereni unos ugljikohidrata (većinom kroz unos cjelovitih žitarica, mahunarki i voća), MF prehrana smanjuje unos ovih izvora ugljikohidrata na minimum, a potiče unos zdravih masti. Ova promjena u udjelu makronutrijenata može pomoći u stabilizaciji razine šećera u krvi, smanjenju inzulinske rezistencije i poboljšanju ukupnog metaboličkog zdravlja.


Dakle, unatoč ovim razlikama, MF prehrana zadržava ključne aspekte mediteranske prehrane, uključujući:

 • Naglasak na cjelovitu, neprerađenu hranu

 • Visok unos neškrobnog povrća

 • Visok unos zdravih masti, s posebnim naglaskom na ribu i maslinovo ulje

 • Umjereni unos proteina kroz meso, jaja i mliječne proizvode

 • Ograničavanje unosa prerađenih namirnica i šećera

 • Umjereni unos crnog vina (1 čaša dnevno za žene i 2 čaše dnevno za muškarce)Kako se Metabolic Friendly prehrana razlikuje od standardne LCHF prehrane?


Za razliku od tipične LCHF prehrane, koja može sadržavati velike količine zasićenih masti i ostalih nezdravih masti iz prerađenih proizvoda, MF prehrana naglašava važnost konzumacije zdravih izvora masti.


To znači da kod izbora masti prioritet imaju izvori poput:

 • Maslinovog ulja (koje sadrži važne antioksidanse)

 • Ribe (koja je bogata omega-3 masnim kiselinama)

 • Sjemenki i orašastih plodova

 • Hladno prešanih ulja

 • Životinjskih masti iz masnog mesa, mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda


Tek nakon ovih namirnica dolaze u obzir izvori kao što su prerađeni proizvodi, a njihov unos treba ipak biti u manjini u odnosu na ranije navedene izvore masti. Najveću prijetnju kardiovaskularnom zdravlju predstavljaju trans masti koje se uglavnom nalaze u prženoj hrani i prerađenoj hrani bogatoj ugljikohidratima, no mogu se nalaziti i u prerađenim low carb proizvodima kao što su hidrogenirane biljne masti (vrhnje za šlag niske cijene), low carb grickalicama, krekerima te u prženoj low carb hrani pripremljenoj na visokim temperaturama.


Iako su prema svom sastavu suhomesnati proizvodi poput salama, kobasica, dimljenog i salamurenog mesa dio low carb prehrane, na MF prehrani je cilj birati samo one minimalno prerađene suhomesnate proizvode, i to u umjerenim količinama, poput čvaraka, pršuta, špeka, sušene šunke ili domaćih kobasica. Poznato je da svi prerađeni mesni proizvodi mogu doprinijeti razvoju karcinoma probavnog trakta stoga prednost treba dati cjelovitim namirnicama poput svježeg ili smrznutog mesa, a konzumaciju mesnih proizvoda svesti na minimum.Zašto Metabolic Friendly prehrana?


Metabolički poremećaji, u čijoj podlozi je često inzulinska rezistencija, postaju sve češći problem u suvremenom društvu. Znanstvena istraživanja pokazuju da prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata i mediteranska prehrana mogu imati pozitivan učinak na metaboličko zdravlje.


Niska razina ugljikohidrata pomaže u održavanju stabilnih razina šećera u krvi i sprječava nagli porast inzulina, koji dugoročno može dovesti do inzulinske rezistencije. S druge strane, visoka razina zdravih masti, posebno omega-3 masnih kiselina, također može pomoći u poboljšanju metaboličkog zdravlja. Studije pokazuju da mediteranski način prehrane može pomoći u smanjenju rizika od različitih metaboličkih poremećaja, uključujući dijabetes tipa 2, pretilost, bolesti štitnjače, PCOS, neplodnost, smanjenu razinu testosterona, povišenu razinu triglicerida, giht i dr.


U svijetu u kojem su široko zastupljeni metabolički poremećaji, mediteranska prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata, tj. MF prehrana, predstavlja učinkovit alat za rješavanje ovih izazova.Kako izgleda Metabolic Friendly prehrana?


Metabolic Friendly prehrana temelji se na:

 • Zdravim mastima kao što su: masna riba (izvor proteina, ali i omega-3 masnih kiselina), maslinovo ulje, sjemenke i njihova hladno prešana ulja, orašasti plodovi, avokado i životinjske masti

 • Neškrobnom povrću

 • Izvorima proteina kao što su: riba, morski plodovi, meso, jaja, sir


Ovaj način prehrane ograničava unos ugljikohidrata kroz smanjenju konzumaciju žitarica, šećera, prerađenih proizvoda te kroz ograničenu konzumaciju mahunarki, škrobnog povrća i voća.


MF prehrana se ne fokusira samo na to što jesti, već i na način konzumacije hrane. Kao što je mediteranska prehrana poznata po tome što potiče sporiju konzumaciju hrane, uživanje u hrani i društvene obroke, tako i MF prehrana zagovara ovaj pristup. Dakle, MF prehrana nije zamišljena kao dijeta, već kao način života koji podržava cjelokupno zdravljeUživanjem u hrani do metaboličkog zdravlja


Ukoliko se boriš s metaboličkim poremećajima, a želiš uživati u hrani koju voliš, Metabolic Friendly prehrana bi mogla biti idealna za tebe. Ovaj jedinstveni način prehrane kombinira najbolje od mediteranske prehrane s prilagodbama koje ti mogu pomoći da poboljšaš svoje metaboličko zdravlje.


MF također procjenjuje tvoje metaboličko stanje i daje odgovor koji izvor energije je prikladan za tvoj metabolizam. Uz to, osigurali smo i potrebne alate koji olakšavaju korištenje onog izvora energije koji će te dovesti do metaboličke ravnoteže.


Pretplati se na MF Nutri članski paket i otkrij kako MF prehrana može transformirati tvoje zdravlje, a kroz tečaj o MF prehrani dobit ćeš detaljne upute i primjere kako integrirati MF prehranu u svoju dnevnu rutinu.


Comments


bottom of page