top of page

Uloga prehrane u regulaciji razine inzulina: što je važno znati?

Updated: Apr 30

U današnjem ubrzanom svijetu, gdje je stres postao svakodnevnica, često zanemarujemo brigu o vlastitom zdravlju. Jedan od najčešćih zdravstvenih izazova s kojima se suočavamo je inzulinska rezistencija. Ovo stanje, koje može dovesti do različitih metaboličkih poremećaja, postaje sve učestalije.


No, jeste li znali da je prehrana ključni faktor u regulaciji razine inzulina i liječenju inzulinske rezistencije, a faktor na kojeg možemo utjecati? Da, pravilna prehrana može imati snažan utjecaj na tvoje metaboličko zdravlje.


U ovom blog postu ćemo objasniti kako točno prehrana utječe na razinu inzulina i kako Metabolic Friendly prehrana može pomoći u borbi protiv inzulinske rezistencije.



Nutricionistica u bijeloj kuti za stolom na kojem se nalazi zeleno lisanto povrće, zelena jabuka, ružičaste bučice i mjerna traka te podloga za pisanja s klipsom savjetuje čovjeka pokazujući mu nešto na mobitelu
Prehrana je ključni faktor u regulaciji razine inzulina i liječenju inzulinske rezistencije

Razumijevanje djelovanja inzulina i inzulinske rezistencije


Da bismo razumjeli kako prehrana utječe na razinu inzulina, prvo moramo shvatiti što je inzulin i kako funkcionira. Inzulin je hormon kojeg proizvodi gušterača. Njegova glavna funkcija je omogućiti našim stanicama da apsorbiraju glukozu (šećer) iz krvi i koriste je za dobivanje energije. Kada jedemo, posebno hranu bogatu ugljikohidratima, razina glukoze u krvi raste. To potiče gušteraču da oslobodi inzulin. Inzulin zatim djeluje kao ključ koji "otvara vrata" naših stanica kako bi glukoza mogla ući i biti iskorištena za dobivanje energije.


Inzulinska rezistencija nastaje kada stanice postanu "otpornije" na inzulin. To znači da inzulin ne može učinkovito "otvoriti vrata" stanica, što rezultira smanjenom apsorpcijom glukoze. Kao rezultat, glukoza se ne može učinkovito koristiti za dobivanje energije, a razina glukoze u krvi ostaje visoka. To potiče gušteraču da proizvodi još više inzulina, što može dovesti do iscrpljivanja gušterače i dugoročno do razvoja dijabetesa tipa 2.



Uloga prehrane u regulaciji razine inzulina


Kako prehrana utječe na ovaj proces? Prehrana bogata jednostavnim i prerađenim ugljikohidratima, pogotovo onim iz industrijskih proizvoda, može brzo povećati razinu glukoze u krvi, što može dovesti do povišenih razina inzulina i razvoja inzulinske rezistencije. Suprotno tome, smanjenje unosa ugljikohidrata smanjuje brzi porast glukoze u krvi nakon jela, što smanjuje potrebu za velikim količinama inzulina, a time može pomoći i u smanjenju inzulinske rezistencije.


Ako primijenimo ovu logiku i odemo s razmišljanjem u radikalnom smjeru, ukoliko u potpunosti izostavimo ugljikohidrate iz prehrane, gušterača uopće neće lučiti inzulin. No onda dolazimo do pitanja kako će stanice dobiti potrebnu energiju? Odgovor je - iz masti, savršenog izvora energije kojem ne treba posrednik (inzulin) za prelazak iz krvi u stanice. I to je upravo glavna filozofija MF prehrane - drugačiji izvor energije za metabolički drugačije pojedince. Dakle, osobe koje imaju inzulinsku rezistenciju, imaju metabolizam (motor) koji može dobro raditi samo ako koristimo masti (gorivo) kao glavni izvor energije.


Visoki udio zdravih masti u prehrani, posebno mononezasićenih masti iz maslinovog ulja i omega-3 masnih kiselina iz ribe, može pomoći u poboljšanju osjetljivosti na inzulin, odnosno u smanjenju inzulinske rezistencije. To znači da stanice bolje reagiraju na inzulin i učinkovitije koriste glukozu za dobivanje energije.


Zbog toga je Metabolic Friendly prehrana, koja ima niski udio ugljikohidrata i visoki udio masti, idealno rješenje za inzulinsku rezistenciju, a osim toga ima još jednu važnu karakteristiku - nutritivno je vrlo bogata. MF prehrana je verzija mediteranske prehrane koju karakterizira visok unos neškrobnog povrća, maslinovog ulja, orašastih plodova i ribe te umjeren unos škrobnog povrća, voća i mahunarki. Ovakav način prehrane bogat je vlaknima koja pomažu u regulaciji razine šećera i inzulina u krvi. Dakle, pravilni način prehrane, kao što je MF prehrana, može biti moćan alat u nadvladavanju inzulinske rezistencije.



Ostali važni čimbenici u regulaciji inzulina


Iako je prehrana, nakon što isključimo genetiku, ključna, nije jedini čimbenik koji utječe na regulaciju razine inzulina. Ostali važni aspekti uključuju redovitu tjelesnu aktivnost, održavanje zdrave tjelesne mase i kvalitetan san.


Tjelesna aktivnost pomaže u smanjenju razine glukoze u krvi poticanjem stanica da je koriste za energiju. To može dovesti do smanjenja potrebe za inzulinom i poboljšanja osjetljivosti na inzulin. Održavanje zdrave tjelesne mase također je važno jer višak tjelesne masti, posebno oko trbuha, može povećati rizik od inzulinske rezistencije.


Kvalitetan san je još jedan ključni čimbenik. Nedostatak sna može poremetiti ravnotežu hormona, uključujući inzulin, i povećati rizik od inzulinske rezistencije. Stoga je važno osigurati dovoljno sna svake noći.


Sve ove komponente zajedno s pravilnom prehranom čine sveobuhvatan pristup regulaciji razine inzulina i liječenju inzulinske rezistencije.



Ključ za upravljanje inzulinskom rezistencijom


Upravljanje inzulinskom rezistencijom i održavanje optimalne razine inzulina ključni su za očuvanje metaboličkog zdravlja. Kroz pravilnu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost, održavanje zdrave tjelesne mase i kvalitetan san, možeš preuzeti kontrolu nad svojim zdravljem.


Metabolic Friendly prehrana, koja je bogata hranjivim tvarima i ima niski udio ugljikohidrata i visoki udio masti, može biti moćan alat u nadvladavanju inzulinske rezistencije. Metabolic Frinedly pristup također procjenjuje tvoje metaboličko stanje, a uz to smo osigurali i potrebne alate koji olakšavaju korištenje onog izvora energije koji će te dovesti do metaboličke ravnoteže.

Ne dopusti da inzulinska rezistencija upravlja tvojim životom. Postani MF član i saznaj više o Metabolic Friendly prehrani kroz našu MF platformu te postavi svoje pitanje MF stručnjacima putem virtualnih pregleda i pisanih konzultacija.


0 comments
bottom of page