top of page

Metabolic Friendly prehrana i zdravlje očiju

Direktni metabolički učinci Metabolic Friendly prehrane dobro su prepoznati i o njima najčešće komuniciramo.


No što je s ostalim indirektnim učincima kao što je utjecaj na zdravlje očiju? Zbog kojih faktora bi Metabolic Friendly prehrana mogla biti podržavajuća za zdravlje očiju?


Namirnice poslagane na tamnoj podlozi koje su dobre za zdravlje očiju: mrkva, brokula, losos, borovnice, jaja, čokolada, blitva, paprika itd.
Dokazano je da se zdravlje očiju može optimizirati kroz ono što unosimo u sebe.

Kako Metabolic Friendly prehrana utječe na zdravlje očiju?


S obzirom da je Metabolic Friendly prehrana mediteranska verzija prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata, neke dobrobiti pripisuju se mediteranskoj prehrani, neke prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata, no nešto je i do zajedničkih obilježja kao što je visok unos povrća, vlakana i cjelovitih namirnica.


Koje su to karakteristike Metabolic Friendly prehrane koje štite zdravlje očiju?


Zdrave masti

Riba, posebno masna riba poput lososa, skuše i sardina, bogata je omega-3 masnim kiselinama. Ove esencijalne masne kiseline imaju protuupalna svojstva koja su ključna za očuvanje zdravlja očiju. Studije su pokazale da redovita konzumacija omega-3 masnih kiselina može smanjiti rizik od suhoće oka i makularne degeneracije.


Maslinovo ulje, koje je glavni izvor masnoća u mediteranskoj prehrani, bogato je mononezasićenim masnim kiselinama i antioksidansima. Ove zdrave masti štite oči od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima te pomažu u smanjenju upala i zaštiti krvnih žila, uključujući one koje opskrbljuju oči.

 


Nizak unos ugljikohidrata

Smanjen unos ugljikohidrata popraćen mediteranskim načinom prehrane pomaže u održavanju stabilne razine šećera i inzulina u krvi. Visoke razine šećera u krvi mogu oštetiti sitne krvne žile u očima, a visoke razine inzulina mogu dovesti do upalnih procesa u organizmu.

 


Vlakna

Povrće i voće, koji su temelj mediteranske prehrane, bogato je vlaknima. Vlakna pomažu u održavanju zdrave tjelesne mase i poboljšavaju probavu, što pozitivno utječe na opće zdravlje i smanjuje rizik od bolesti povezanih s visokim krvnim tlakom i dijabetesom, koji mogu utjecati na zdravlje očiju.


U jednom istraživanju, osobe koje su konzumirale visok unos voća i povrća i koje su imale niži CRP, HbA1c i razinu glikemije imali su 30% manji rizik od razvoja retinopatije u usporedbi s ispitanicima koji su konzumirali najmanje voća i povrća.

 

Vitamini i minerali

Raznolika Metabolic Friendly prehrana osigurava bogat unos ključnih vitamina i minerala, od kojih je za zdravlje očiju najpoznatiji vitamin A. No za prevenciju očnog tlaka, učinkovit je i visok unos vitamina C.


Vitamin A je posebno značajan za zdrav vid i njegov nedostatak je jedan od najčešćih uzroka slijepila. Ukoliko ga manjka dolazi do noćnog slijepila, suhih očiju i raznih drugih simptoma. On se nalazi u hrani animalnog podrijetla, posebno u jetri, žumanjku jajeta i mliječnim proizvodima. Provitamin A (prekursor za nastajanje vitamina A) u obliku beta karotena može se unijeti iz biljne hrane, posebno iz mrkve, butternut tikve te ostalog zelenog lisnatog povrća.  

 

Antioksidansi

Ključni su u borbi protiv oksidativnog stresa koji može oštetiti stanice oka. Mediteranska prehrana bogata je antioksidansima poput vitamina C, vitamina E, beta-karotena i cinka, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa te u zaštiti mrežnice i leće od oštećenja.


Važni biljni karotenoidi i antioksidansi koji sudjeluju u zaštiti vida su lutein i zeaksantin. Oni djeluju kao prirodni blokatori sunca i imaju važnu ulogu u zaštiti očiju od plave svjetlosti. Dokazano je da osobe s visokim unosom luteina i zeaksantina imaju 43% manji rizik od makularne degeneracije u usporedbi s osobama koje imaju nizak unos.


Najbolji izvori su kelj, blitva, špinat, peršinovo lišće te pistacije. Sadrže ih i žutanjci jajeta iz kojih se lutein i zeaksantin zbog prisutnih masnoća vrlo dobro apsorbiraju, kao i ostali karotenoidi. 


Mediteranskim načinom prehrane do boljeg vida!

Dokazano je da se zdravlje očiju može optimizirati kroz ono što unosimo u sebe. Mediteranska prehrana se općenito povezuje s duljim životnim vijekom, manjim obolijevanjem od bolesti srca i kognitivnog propadanja.


Ako te zanimaju detaljnije karakteristike i praktični primjeri Metabolic Friendly prehrane, a uz to smatraš da trebaš podršku nutricionista ili endokrinologa, prouči Metabolic Friendly članstvo!댓글


bottom of page