top of page

Kako liječiti inzulinsku rezistenciju?

Updated: Apr 30

Inzulinska rezistencija predstavlja rastući zdravstveni problem, s ozbiljnim posljedicama po naše cjelokupno zdravlje i kvalitetu života. No, sa postojanjem ovog problema, javlja se i pitanje o tome koje je učinkovito rješenje.


Ovaj tekst pruža dublji uvid u različite strategije i metode koje mogu pomoći u liječenju IR, naglašavajući važnost pristupa koji ne uključuje samo medicinsku intervenciju, već i ključnu potrebu za zdravijim životnim navikama.


Vilice na koje je napiknuto povrće, omotane mjernom trakom
Liječenje IR naglašava važnost prehrane i tjelesne aktivnosti


Rješenja za liječenje inzulinske rezistencije


Kada govorimo o tome kako liječiti inzulinsku rezistenciju, važno je razumjeti da se ne radi samo o primjeni lijekova, već prvenstveno o promjenama životnog stila, posebno u pogledu prehrane i tjelesne aktivnosti.


Prehrana igra ključnu ulogu u upravljanju inzulinskom rezistencijom. Visok unos vlakana i smanjen unos nezdravih masti te jednostavnih ugljikohidrata iz prerađene hrane može pomoći u smanjenju inzulinske rezistencije.


Redovita tjelesna aktivnost može smanjiti inzulinsku rezistenciju jer mišići koriste više glukoze kada su aktivni. To znači da će više glukoze ući u mišiće, a manje će ostati u krvi, što može dovesti do smanjenja razine glukoze u krvi, a time i manjim potrebama za izlučivanjem inzulina iz gušterače


Mršavljenje i postizanje zdrave tjelesne mase smanjuju inzulinsku rezistenciju jer smanjenje tjelesne masti poboljšava osjetljivost stanica na inzulin, omogućavajući mu da učinkovitije regulira razinu šećera u krvi. Osim toga, gubitak tjelesne mase, prvenstveno u vidu masnog tkiva, pospješuje smanjenje kronične upale koja zbog konstantnog lučenja staničnih medijatora upale (citokina) doprinosi razvoju i pogoršanju inzulinske rezistencije.



Metabolic Friendly prehrana - glavni način kako liječiti inzulinsku rezistenciju


Ova prehrana temelji se na mediteranskoj prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata, koja se pokazala učinkovitom u liječenju metaboličkih bolesti, uključujući inzulinsku rezistenciju. Glavni izvor energije u okviru ovakvog načina prehrane su zdrave masti, a ne ugljikohidrati kao u današnjoj modernoj prehrani. Dakle, naglašava se drugačiji izvor energije, koji je ključan za osobe s inzulinskom rezistencijom zbog drugačijeg funkcioniranja njihovog metabolizma.


Bez obzira na prisutnost simptoma ili bolesti, preporuka je procijeniti svoje metaboličko stanje upravo zbog toga kako bi se saznalo koji izvor energije je potreban tvom organizmu.


Metabolic Friendly također ti može pomoću u procjeni metaboličkog stanja i dati odgovor o potrebnom izvoru energije koji je prikladan za tvoj metabolizam. Uz to, osigurali smo i potrebne alate koji olakšavaju korištenje onog izvora energije koji će te dovesti do metaboličke ravnoteže.



Posegni za učinkovitim alatima! 


Inzulinska rezistencija je stanje koje može narušiti kvalitetu života, ali i imati ozbiljne posljedice na naše zdravlje, što uključuje razvoj metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2, bolesti štitnjače, sindrom policističnih jajnika, neplodnost, smanjenu razinu testosterona, povišenu razinu triglicerida, giht i dr. Međutim, postoji niz strategija koje možemo primijeniti kako bismo smanjili inzulinsku rezistenciju i poboljšali naše zdravlje.


Posebno ističemo važnost prehrane, predstavljajući koncept Metabolic Friendly prehrane, koja se temelji na mediteranskom načinu prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata. Ova prehrana doista može biti moćan alat u borbi protiv inzulinske rezistencije te alat za postiznje i za održavanje metaboličkog zdravlja.


Pozivamo te da nastaviš pratiti naš blog i informiraš se o Metabolic Friendly prehrani. U ostalim postovima nalaze se detaljnija objašnjenja kako ovaj koncept može pomoći u smanjenju inzulinske rezistencije i poboljšanju metaboličkog zdravlja. Jer zajedno možemo napraviti pozitivne promjene za tvoje zdravlje!


Pretplati se na MF Medical članski paket i sve detalje u vezi liječenja IR, prilagođene tvom stanju, saznaj od MF liječnika kroz redovite virtualne preglede i pisane konzultacije.


0 comments
bottom of page