top of page

Inzulinska rezistencija i poremećaji reproduktivnog sustava

Updated: Apr 30

Inzulinska rezistencija (IR) predstavlja stanje u kojem tijelo postaje manje osjetljivo na učinke inzulina, hormona ključnog za regulaciju razine šećera u krvi. Ovo stanje ne samo da povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti, već značajno utječe i na reproduktivno zdravlje.


Od sindroma policističnih jajnika do neplodnosti, IR ima širok spektar utjecaja. U ovom blogu istražit ćemo složene veze između inzulinske rezistencije i reproduktivnog zdravlja te kako stilom života i prehranom poboljšati kvalitetu života pojedinaca pogođenih ovim stanjem.Tamno plavi stretoskop na svjetloplavoj podlozi zajedno s papirnatim modelom ženskih reproduktivnih organa i podlogom za pisanje s klipsom
Inzulinska rezistencija odražava se i na reproduktivno zdravlje


Sindrom policističnih jajnika (PCOS)


PCOS je jedan od najčešćih endokrinih poremećaja kod žena reproduktivne dobi i često je povezan s IR. Kod PCOS-a, povišena razina inzulina u krvi (hiperinzulinemija) potiče jajnike na proizvodnju većih količina androgena, kao što je testosteron. Istovremeno, povišena razina inzulina blokira proizvodnju globulina koji veže spolne hormone (SHBG) u jetri, čija je glavna uloga prijenos spolnih hormona u organizmu. 


Ukoliko je SHBG nizak, bioraspoloživost ženskih spolnih hormona je smanjena, a istovremeno je pojačan učinak testosterona i ostalih androgena. Ova hormonska neravnoteža karakteristična je za PCOS i može dovesti do razvoja cista na jajnicima, nepravilnih menstrualnih ciklusa i drugih simptoma povezanih s PCOS-om. 


IR može dodatno ometati normalnu funkciju jajnika, utječući na razvoj i otpuštanje jajne stanice. Kronična upala, koja često prati IR, može dodatno pogoršati stanje, kao i genetski i okolišni čimbenici poput loše prehrane i sjedilačkog načina života. S obzirom na složenost ovog stanja, integrirani pristup liječenju, koji uključuje promjene načina života, lijekove i ponekad hormonalnu terapiju, pokazao se kao najučinkovitiji.
Hipogonadizam kod muškaraca (snižena razina testosterona)


Inzulinska rezistencija može uzrokovati simptome erektilne disfunkcije, smanjenog libida i smanjenu plodnost u muškaraca. Dva su glavna mehanizma kojima inzulinska rezistencija može uzrokovati ove probleme:1. Smanjena bioraspoloživost testosterona


Visoke razine inzulina mogu potisnuti proizvodnju globulina koji veže spolne hormone (SHBG), proteina koji se veže na testosteron, što rezultira smanjenom razinom ukupnog testosterona u krvi i smanjenom bioraspoloživošću testosterona.


Naime, SHBG prenosi testosteron u krvi iz testisa u sva tkiva u organizmu. Ukoliko nema dovoljno SHBG-a, testosteron koji se izluči u testisima neće moći procirkulirati organizmom, odnosno zaključujemo kako je bioraspoloživost testosterona smanjena.


Ponekad će slobodni testosteron u krvi tada biti uredan, no ukupni testosteron (testosteron vezan na SHBG) će biti snižen. Dakle, ukoliko se izmjeri snižen ukupni testosteron, neophodno je izmjeriti i SHBG I isključiti postojanje inzulinske rezistencije kao najčešćeg uzroka niskog testosterona.2. Smanjeno lučenje testosterona


Višak inzulina blokira normalno stvaranje FSH i LH hormona u hipofizi. FSH je hormon koji stimulira u testisima stvaranje i lučenje zdravih spermija, a LH je hormon koji potiče lučenje testosterona u testisima.


Stoga smanjeno lučenje FSH može uzrokovati smanjenu plodnost, a smanjeno lučenje LH uzrokuje smanjeno lučenje testosterona. U ovom slučaju može se javiti smanjena koncentracija ukupnog i slobodnog testosterona u krvi.
Neplodnost


IR blokira normalno lučenje FSH i LH, hormona hipofize koji stimuliraju normalnu proizvodnju spermija u testisima, odnosno oslobađanje jajne stanice u jajnicima. Dodatno, kod žena IR može rezultirati povišenim razinama androgena (muških hormona) poput testosterona, što može ometati normalnu ovulaciju i menstrualni ciklus. Kod muškaraca, inzulinska rezistencija može utjecati na već spomenutu proizvodnju testosterona, kvalitetu sperme i opću reproduktivnu funkciju.
Prevladavanjem inzulinske rezistencije do optimalnog reproduktivnog zdravlja


Inzulinska rezistencija ima dalekosežne posljedice, ne samo na metaboličko zdravlje, već i na reproduktivni sustav. Utjecaji IR su kompleksni i zahtijevaju sveobuhvatan pristup liječenju.


Važno je prepoznati simptome i tražiti stručnu pomoć kako bi se pravilno upravljalo i tretiralo ovo stanje. Kroz promjene načina života, prvenstveno promjene u prehrani, osobe s IR mogu unaprijediti svoje zdravlje, kvalitetu života i reproduktivne mogućnosti.


Postani MF član i u tečaju o MF prehrani, dostupnom na MF platformi, pronađi detaljne savjete o tome kako potrebne promjene implementirati u svoj život. U sklopu MF članstva postavi pitanje MF stručnjaku (liječniku ili nutricionistu) i saznaj odgovore na sva svoja pitanja.
Comments


bottom of page