top of page

Inzulinska rezistencija i bolesti štitnjače

Updated: Apr 30


Inzulinska rezistencija (IR) je stanje koje se manifestira smanjenom sposobnošću tjelesnih stanica da adekvatno reagiraju na djelovanje inzulina, hormona koji igra ključnu ulogu u regulaciji razine glukoze u krvi.


U normalnim okolnostima, inzulin omogućava ulazak glukoze u stanice, gdje se ona koristi za proizvodnju energije. Kada postoji IR, ovaj proces je ometen, što dovodi do povišenih razina glukoze u krvi.


Ovo stanje, ako se ne liječi, može postaviti temelje za razvoj različitih zdravstvenih problema, uključujući i bolesti štitnjače. Štitnjača je mala žlijezda smještena u prednjem dijelu vrata, koja proizvodi hormone koji reguliraju brojne tjelesne funkcije, uključujući metabolizam. Disbalans u radu štitnjače može uzrokovati različite simptome i komplikacije, koje su često povezane s IR.


Prikaz digitalne snimke ljudskog vrata unutar kojeg je prikazan model štitnjače crvene boje
Komplikacije u radu štitnjače često su povezano s inzulinskom rezistencijom


Hashimotov tireoiditis


IR često je povezana s kroničnom niskom upalom u tijelu. Ova kronična upala može pridonijeti razvoju i napredovanju autoimunih stanja poput Hashimotovog tireoiditisa. Upala u štitnjači može dovesti do poremećene funkcije štitnjače i proizvodnje autoantitijela, što je karakteristično za Hashimotov tireoiditis.


Također, IR može poremetiti ravnotežu hormona u tijelu, uključujući tireoidne hormone koji imaju ključnu ulogu u regulaciji metabolizma. Promjene u razinama tireoidnih hormona, mogu potaknuti ili pogoršati Hashimotov tireoiditis.



Hipotireoza


IR može utjecati na pretvorbu tireoidnih hormona u tijelu. Konkretno, može inhibirati pretvorbu neaktivnog tireoidnog hormona, tiroksina (T4), u aktivnu formu, trijodtironin (T3). Ovaj poremećaj u pretvorbi tireoidnih hormona može doprinijeti stanju hipotireoze.


Inzulinska rezistencija može ometati tijelu da učinkovito metabolizira glukozu. To može rezultirati povišenim razinama šećera u krvi i povećanim potrebama za proizvodnju inzulina. Vremenom, to može opteretiti beta-stanice gušterače odgovorne za izlučivanje inzulina i potencijalno dovesti do razvoja hipotireoze.


Inzulinska rezistencija često je povezana s povećanim nakupljanjem i disfunkcijom masnog tkiva. Masno tkivo proizvodi različite hormone i signalne molekule, uključujući leptin i adiponektin, koji igraju ulogu u regulaciji metabolizma i ravnoteže energije. Disfunkcija masnog tkiva može poremetiti normalno funkcioniranje štitnjače i doprinijeti hipotireozi.


Inzulinsku rezistenciju karakterizira i kronična niska upala u tijelu. Ovo upalno stanje može ometati normalno funkcioniranje štitnjače i smanjiti proizvodnju tireoidnih hormona.



Hipertireoza


Karakterizirana je prekomjernom aktivnošću štitnjače koja proizvodi višak tireoidnih hormona. Oni mogu povećati proizvodnju i otpuštanje glukoze iz jetre, što dovodi do povišenih razina šećera u krvi. Kao odgovor na to, tijelo može razviti IR kako bi kompenziralo povišene razine glukoze. 


Tireoidni hormoni imaju i značajan utjecaj na sekreciju i osjetljivost inzulina. Kod hipertireoze može doći do promjena u sekreciji inzulina iz beta-stanica gušterače, što dovodi do nepravilnih razina inzulina. Ove promjene mogu doprinijeti IR i poremećenom metabolizmu glukoze.



Metabolic Friendly prehrana kao rješenje za bolesti štitnjače


Zaključno, inzulinska rezistencija i bolesti štitnjače često su međusobno povezane, a njihova kompleksna interakcija može imati značajne posljedice na zdravlje pojedinca. Razumijevanje kako IR utječe na funkciju štitnjače i obrnuto, ključno je za razvoj učinkovitih strategija liječenja.


Adekvatno upravljanje inzulinskom rezistencijom i bolestima štitnjače može pomoći u prevenciji i liječenju ovih stanja, čime se poboljšava kvaliteta života pacijenata pogođenih ovim poremećajima. Integrirani pristup, koji uključuje pravilan način prehrane, redovito vježbanje i medicinsko praćenje, može biti ključan u optimizaciji ishoda liječenja i osiguranju dugoročnog zdravlja pacijenata.


Metabolic Friendly (MF) prehrana predstavlja primarno rješenje za smanjenje inzulinske rezistencije i poboljšanje metaboličkog zdravlja. Ova prehrana kombinira aspekte mediteranske prehrane i prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata, ciljajući na regulaciju metaboličkih procesa, kontrole razine glukoze i inzulina u krvi, te povećanje inzulinske osjetljivosti.


Pretplati se na MF Medical članski paket i osiguraj stručnu podršku MF endokrinologa kroz virtualne preglede, pisane konzultacije i webinare te saznaj sve o MF prehrani putem MF platforme.



0 comments
bottom of page