top of page

Zašto je teško smršavjeti kada je prisutna inzulinska rezistencija?

Kada se susretneš s izazovom mršavljenja, uspjeh će ovisiti o mnogo faktora. Jedan od često zanemarenih, ali izuzetno važnih faktora je inzulinska rezistencija. Ovo stanje može znatno otežati mršavljenje i često zahtijeva poseban pristup kako bi se postigli željeni rezultati.


Žena koja sjedi na podu u turskom sijedu u drži se za glavu, a ispred nje, na podu, su vaga i mjerna traka
Inzulinska rezistencija zbog trajno visoke razine inzulina otežava mršavljenje kroz različite mehanizme.

Kako inzulinska rezistencija otežava mršavljenje?


Inzulinska rezistencija kroz različite mehanizme može otežati ili usporiti proces smanjenja tjelesne mase:


  1. Nakon obroka bogatih ugljikohidratima, pogotovo ako su obroci tijekom dana učestali, prisutna je povišena razina inzulina. Tada organizam preferira koristiti glukozu kao primarni izvor energije, umjesto da sagorijeva uskladištenu mast iz masnog tkiva.  Dodatno, visoke razine inzulina signaliziraju organizmu da uskladišti višak energije, umjesto da je iskorištava, čineći mršavljenje težim. Visoka razina inzulina može stoga direktno doprinijeti povećanju tjelesne mase.

  2. Visoke razine inzulina mogu poticati želju za hranom na nekoliko načina. Prvo, inzulin je ključan u regulaciji razine glukoze u krvi, a kada je inzulin visok, stanice mogu apsorbirati više glukoze iz krvi. Ako se glukoza brzo smanji nakon obroka bogatog ugljikohidratima, to može dovesti do niskih razina glukoze u krvi, što može uzrokovati osjećaj gladi i izazvati želju za brzim izvorima energije, kao što je slatka hrana. Drugo, inzulin utječe na aktivnost nekoliko hormona i neurotransmitera koji su povezani s regulacijom apetita, uključujući leptin i grelin. Kada inzulin ne djeluje pravilno ili kada su razine inzulina kronično visoke, može doći do neravnoteže u ovim signalima, povećavajući osjećaj gladi i potrebu za unosom hrane.No važan faktor je i distribucija masnog tkiva po tijelu. Ukoliko se radi o abdominalnoj pretilosti, veća je vjerojatnost inzulinske rezistencije. Velik trbuh znak je prisutnosti visceralne masti koja se nalazi oko organa. Visceralno masno tkivo je hormonski aktivno i može utjecati na signalne puteve inzulina. Ta karakteristika razlikuje visceralno masno tkivo od potkožnog masnog tkiva.Kako smanjiti tjelesnu masu kada je prisutna inzulinska rezistencija?


Dobra vijest je da je osobe s inzulinskom rezistencijom mogu smršavjeti ukoliko adekvatno prilagode pristup prehrani i povećaju razinu tjelesne aktivnosti. Prehrana - primarno rješenje sa savladavanje inzulinske rezistencije


Primaran cilj prehrane prilagođene inzulinskoj rezistenciji je održati razinu glukoze i inzulina na stabilnim vrijednostima, bez prevelikih skokova i padova. 


To se postiže prvenstveno eliminacijom jednostavnih i prerađenih izvora ugljikohidrata iz prehrane te uključivanjem namirnica bogatih vlaknima, zdravim mastima i proteinima. Bez redukcije unosa namirnica bogatih škrobom i šećerima, teško je smanjiti izlučivanje inzulina i učinkovito ovladati inzulinskom rezistencijom.


Način prehrane koji u praksi pokazuje velik potencijal za uspješno upravljanje inzulinskom rezistencijom je Metabolic Friendly prehrana. Kroz MF članstvo, svoje korisnike educiramo i usmjeravamo kako organizirati svoju prehranu i isplanirati obroke koji će služiti smanjenju tjelesne mase te ciljano - smanjenju inzulinske rezistencije. Redovita tjelesna aktivnost


Ono što pokretanje mišića radi jest da povećava apsorpciju glukoze iz krvi u mišićne stanice, čime se poboljšava osjetljivost stanica na inzulin. Osim toga, mišići su metabolički aktivno tkivo koje troši više energije što je aktivnije. Vrijedi pravilo da što je više mišićnog tkiva, manja je inzulinska rezistencija, dok je kod masti suprotno - što je više masnog tkiva u organizmu, veći se i stupanj IR. 


Najbolja vrsta tjelesne aktivnosti je ona koja je za osobu najodrživija i koja bi lako mogla postati svakodnevna navika. Idealna bi bila kombinacija vježbi snage i vježbi odnosno treninga izdržljivosti, s obzirom na različite procese koji se aktiviraju tijekom i nakon ove dvije vrste aktivnosti.Dovoljno sna i uspješno upravljanje stresom


Nedostatak sna i visoke razine stresa ponekad su zanemareni faktori koji mogu povećati razinu inzulina i kortizola, dodatno otežavajući mršavljenje.


U stresnim situacijama izlučuju se hormoni kortizol i adrenalin koji mogu utjecati na razinu glukoze u krvi. To se događa zbog toga jer organizam prepoznaje da je u stanju opasnosti te nastoji osigurati brzi izvor za bijeg, a to je glukoza. 


Ovim, ali i mnogim drugim složenijim mehanizmima stres doprinosi inzulinskoj rezistenciji. Cilj je pokušati smanjiti izloženost stresu te naučiti bolje podnositi stresne situacije.


Dovoljne količine sna značajno poboljšavaju metaboličke funkcije kod ljudi s inzulinskom rezistencijom. Suprotno tome, nedovoljno sna i odmora na hormonskoj razini narušava kontrolu apetita, zbog čega se teže podnosi glad, javljaju se veće potrebe za određenom hranom i povećava se mogućnost prejedanja. Dodatno, ukoliko postoji manjak sna, organizam proizvodi višak kortizola koji otežava mršavljenje.Koji je najbrži način za gubitak kilograma s inzulinskom rezistencijom? 


Mnogi tragaju za brzim rješenjima kada je u pitanju mršavljenje i očekuju instant rezultate. No takav pristup ne bi trebao biti način kojim se postiže mršavljenje, već pristup koji podrazumijeva strpljenje.


Ukoliko se očekivanja usklade s dostižnim ciljevima, tada je potrebno pridržavati se novo uspostavljenih navika barem 3 mjeseca prije nego se očekuje vidjeti značajnije rezultate mršavljenja.  


Kontrola tjelesne mase kod prisutne inzulinske rezistencije može biti izazovna, ali uz pravi pristup i podršku, moguće je postići zdraviju tjelesnu masu. 


Metabolic Friendly tim stručnjaka također je ovdje da te podrži u edukaciji i postizanju zdravijih navika kojima možeš poboljšati zdravlje. Prouči MF članstvo i postani član kako bi ostvario kontinuiranu podršku stručnjaka u procesu mršavljenja i smanjenja inzulinske rezistencije.
Comments


bottom of page