top of page

Razumijevanje metaboličkih poremećaja: Fokus Metabolic Friendly pristupa

Updated: Apr 30

Metabolic Friendly blog mjesto je gdje vjerujemo u transformacijsku snagu pristupa podržavajućeg za metabolizam, na putu prema zdravlju, zadovoljstvu i većoj kvaliteti života.


Naša misija je prekinuti ciklus neuspješnih dijeta i pogoršanja zdravlja pružanjem učinkovitih i održivih rješenja. Cilj nam je pojednostaviti proces pridržavanja zdrave prehrane, posebno za one koji su iskusili beskrajne borbe sa svojim zdravljem.


U ovom blog postu uronit ćemo u svijet metaboličkih poremećaja, njihovih simptoma, uzroka i kako se mogu kontrolirati, pa čak i spriječiti kroz životni stil prihvatljiv za metabolizam.


Žena koja bosih nogu stoji na bijeloj vagi
Pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost pomau u održavanju zdrave tjelesne mase

Što su metabolički poremećaji?


Metabolički poremećaji su skupina stanja koja nastaju kada se poremete uobičajeni metabolički procesi. Ta stanja mogu dovesti do viška ili nedostatka esencijalnih tvari potrebnih organizmu kako bi ostao zdrav, rezultirajući različitim zdravstvenim poremećajima.


Kada govorimo o metaboličkim poremećajima, obično mislimo na stanja koja utječu na način na koji naše tijelo proizvodi energiju, koristi glukozu (šećer), metabolizira masti ili iskorištava proteine. Ovi poremećaji mogu utjecati na različite tjelesne funkcije, uključujući rast, razvoj, funkciju mozga, održavanje tjelesne mase i još mnogo toga.


Najčešći metabolički poremećaji uključuju dijabetes, metabolički sindrom, pretilost i bolesti srca. Na primjer, dijabetes tipa 2, jedan od najčešćih metaboličkih poremećaja, nastaje kada tijelo ne može učinkovito koristiti inzulin, hormon koji regulira razinu šećera u krvi.


Metabolički sindrom je skup simptoma, uključujući visoki krvni tlak, visoku razinu šećera u krvi, višak tjelesne masti oko struka i abnormalne razine kolesterola ili triglicerida, što povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.


Simptomi koji su zajednički ovim poremećajima jesu umor, neobjašnjiv gubitak kilograma ili pak neobjašnjivo debljanje, glad, učestalo mokrenje, mutan vid itd. Uzroci nastanka su obično kombinacija genetskih faktora i načina života, kao što je neadekvatna prehrana i niska razina tjelesne aktivnosti. Ohrabrujuće je to što se metabolički poremećaji često mogu prevenirati ili kontrolirati promjenama u prehrani i načinu života.


Uloga prehrane i načina života


Osim genetske predispozicije, koja diktira s kakvim metabolizmom se rađamo, velik utjecaj na metaboličko zdravlje i razvoj metaboličkih poremećaja imaju prehambene navike i razina tjelesne aktivnosti.


Nepravilna prehrana, bogata rafiniranim ugljikohidratima, nezdravim mastima i dodanim šećerima, može dovesti do prekomjerne tjelesne mase, što je rizični faktor u razvoju metaboličkih poremećaja. Osim toga, nedostatak tjelesne aktivnosti može smanjiti osjetljivost na inzulin, što pak može dovesti do inzulinske rezistencije i na kraju do dijabetesa tipa 2.


Kronični stres je još jedan faktor načina života koji negativno utječe na metaboličko zdravlje. Kada smo pod stresom, naš organizam proizvodi kortizol, hormon stresa koji, uz ostale faktore načina života, može dovesti do debljanja te povećava rizik od različitih metaboličkih poremećaja. Nedovoljna količina sna također narušava naš metabolizam, potiče debljanje i povećava rizik za pojavu metaboličkih poremećaja.


S druge strane, pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost mogu pomoći u održavanju zdrave tjelesne mase, poboljšanju osjetljivosti na inzulin i smanjenju rizika od metaboličkih poremećaja. Prehrana siromašna prerađenom hranom, a bogata povrćem, izvorima proteinima i zdravim mastima, uz umjerenu tjelesnu aktivnost, može pomoći u održavanju zdravog metabolizma.


Kroz Metabolic Friendly pristup, promičemo prehranu koja je prilagođena tvom jedinstvenom metaboličkom profilu. Naša verzija mediteranske prehrane daje prioritet zdravim mastima i minimalizira unos ugljikohidrata, pružajući hranjive i ukusne opcije koje podržavaju tvoje metaboličko zdravlje.Metabolic Friendly pristup


U Metabolic Friendly stručnom timu razumijemo moć prehrane kao alata za liječenje i prevenciju metaboličkih poremećaja. Vjerujemo da je metaboličko zdravlje kamen temeljac ukupnog zdravlja i zadovoljstva te da je često podcijenjeno u mnogim tradicionalnim pristupima. Zbog toga smo razvili sveobuhvatnu platformu kojoj je cilj procijeniti tvoje metaboličko zdravlje, educirati, pružiti podršku te usmjeriti pojedince prema načinu života koji će doista biti metabolic friendly.


Bez obzira na (ne)prisutnost bolesti i simptoma, metaboličko stanje je dobro provjeriti u svakom trenutku. Na taj način saznat ćeš koji izvor energije je dugoročno prikladan za tvoj organizam - za održavanje dobrog zdravlja, prevenciju bolesti ili pak za povratak u metaboličku ravnotežu.


MF procjenjuje tvoje metaboličko stanje i, u skladu s tim, daje odgovor koji izvor energije je prikladan za tebe. Uz to, osigurali smo i potrebne alate koji olakšavaju korištenje onog izvora energije koji će te dovesti do metaboličke ravnoteže.


Naš pristup temelji se na najnovijim znanstvenim istraživanjima i godinama kliničkog iskustva. Razvili smo modificiranu verziju mediteranske prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata, koja se naziva Metabolic Friendly prehrana. Ovakav način prehrane stavlja naglasak na zdrave masti kao glavni izvor energije, a smanjuje prekomjerni unos ugljikohidrata. Kombinacija ovakvog pristupa prehrani s redovitom tjelesnom aktivnošću, može pomoći u prevenciji i liječenju metaboličkih poremećaja.


Svjesni smo da je svaki pojedinac metabolički jedinstven i zahtijeva personaliziranu njegu i vodstvo. Stoga će naša platforma raditi na pružanju savjeta koji su prilagođeni tvojim specifičnim metaboličkim potrebama.


Kroz našu platformu, pojedinci mogu pristupiti mnoštvu informacija o Metabolic Friendly prehrani, receptima i jelovnicima, sa svrhom poboljšanja njihovog metaboličkog zdravlja.Naša Vizija


Cilj Metabolic Friendly platforme je osnažiti pojedince znanjem, korisnim alatima i podrškom u postizanju promjena u prehrani i načinu života.


Naša je vizija svijet u kojem su kronične bolesti uzrokovane lošim metaboličkim zdravljem značajno smanjene. Zamišljamo pojedince koji preuzimaju kontrolu nad vlastitim zdravljem, žive energične živote potaknute životnim stilom koji je doista podržavajući za zdrav metabolizam (metabolic friendly). Vjerujemo da svatko zaslužuje osjećati se dobro, živjeti energično i iskusiti optimalno blagostanje.


Također, cilj je služiti modernim pojedincima koji se suočavaju s izazovima sjedilačkog načina života, kroničnog stresa i nepravilne prehrane. Naš je program posebno osmišljen za one s metaboličkim poremećajima ili za one koji su izloženi riziku od istih, a osobito za one s inzulinskom rezistencijom, koji se bore s gubitkom tjelesne mase, kroničnim umorom i povezanim zdravstvenim problemima.Preuzmi kontrolu nad svojim zdravljem


Pozivamo te da nam se pridružiš na putu prema boljem zdravlju i vitalnosti. Prigrli Metabolic Friendly pristup i doživi transformaciju u razini energije, općem zdravlju i ukupnoj kvaliteti života.


Oslobodi se kruga neuspješnih dijeta i strategija koje ne daju rezultate. Prihvati životni stil koji te uistinu hrani i energizira.


Ne čekaj da se zdravstveni problemi pojave - djeluj preventivno i preuzmi kontrolu nad svojim zdravljem danas.


Ukoliko trebaš podršku liječnika, pretplati se na MF Medical članski paket i odradi virtualni pregled, zatraži savjet endokrinologa te prouči detaljne upute o Metabolic Friendly prehrani dostupne na MF platformi.


Pridruži nam se i započni svoje putovanje prema boljem metaboličkom zdravlju.


Tvoje tijelo će ti biti zahvalno!


Comments


bottom of page