top of page

Uloga vitamina B skupine tijekom pridržavanja prehrane sa smanjenim udjelom ugljikohidrata

Updated: Apr 30

Jedan od važnih dodataka prehrani za osobe s inzulinskom rezistencijom koje prakticiraju način prehrane sa smanjenim sadržajem ugljikohidrata jesu vitamini B skupine. U sljedećem tekstu objasnit ćemo zbog čega su u ovom slučaju važni vitamini B skupine i zbog čega postoji mogućnost deficita.Tabla na kojoj piše "Vitamina B" i oko nje cherry rajčice, koamd mesa, komad ribe, jaja, sir, mlijeko, grah, kikiriki, špinat, kozice.
Namirnice poput neprerađenog mesa, ribe, neškrobnog povrća i mahunarki dobar su izvor vitamina B skupine


Uloge i izvori vitamina B skupine


Vitamini B skupine esencijalni su vitamini za naš organizam. Imaju važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima i uključeni su u metabolizam masti, ugljikohidrata i proteina odnosno u procese dobivanja energije. Osim toga važni su za adekvatnu funkciju mozga, imuniteta, ali i drugih tjelesnih sustava. Ovaj kompleks čine sljedećih 8 vitamina: 


  • Tiamin (B1)

  • Riboflavin (B2)

  • Niacin (B3)

  • Kolin (B4)

  • Pantotenska kiselina (B5)

  • Piridoksin (B6)

  • Biotin (B7)

  • Inozitol (B8)

  • Folat (B9)

  • (Cijano)kobalomin (B12)


Nalaze se u mnogim namirnicama poput mesa, ribe, žitarica, mliječnih proizvoda, lisnatog povrća, voća i mahunarki.Zašto dolazi do deficita?


Kada se prakticira prehrana sa smanjenim udjelom ugljikohidrata, ograničava se unos određenih skupina namirnica kao što su žitarice, voće, mahunarke i mliječni proizvodi koje su izvori B vitamina te je kod takvog načina prehrane moguć nedovoljan unos nekih od vitamina B skupine. 


Također, prehrana sa smanjenim unosom ugljikohidrata mijenja crijevnu mikrofloru na način da može biti promijenjena apsorpcija vitamina B skupine. To znači da iako je unos adekvatan, dio unesenih vitamina B skupine može proći kroz probavni sustav neiskorišten, točnije neapsorbiran. 


Dodatan faktor koji utječe na apsorpciju B vitamina, a koji može biti prisutan kod ovakvih načina prehrane, je dehidracija i neravnoteža elektrolita.Simptomi nedostatka?


Uobičajeni simptomi nedostatka vitamina B skupine koji se mogu pojaviti jesu: trnci u rukama i nogama, ranice u ustima, oticanje jezika, zbunjenost i problemi s pamćenjem, slabost mišića, slab imunitet, diareja, konstipacija ili gubitak apetita. 


S nedostatkom B vitamina se povezuju i simptomi tzv. keto gripe kao što su umor, brain fog, glavobolja i mučnina, a razlog je usporavanje kemijskih reakcija kojima se dobiva energija jer su vitamini B skupine potrebni za njihovo odvijanje.Koje namirnice sadrže vitamine B skupine?


Kada pričamo o načinima prehrane koji se preporučuju kod inzulinske rezistencije kao što je mediteranska prehrana sa smanjenim sadržajem ugljikohidrata (Metabolic friendly prehrana), na takvoj prehrani vitamini B skupine najlakše se unose putem sljedećih namirnica: Neprerađeno meso, riba, jaja, sirevi, orašasti plodovi i sjemenke, zeleno lisnato povrće,  neškrobno povrće, avokado, gljive i bobičasto voće.


Ukoliko procjenjuješ da ne uspijevaš unositi dovoljno ovakvih namirnica ili ne jedeš raznoliko, a osjećaš navedene simptome deficita, razmisli o uvođenju dodataka vitamina B kompleksa svojoj prehrani. Također, vitamini B kompleksa preporučuju se svima koji prakticiraju Metabolic friendly prehranu i to nakon 4 tjedna pridržavanja MF prehrane.


Ukoliko te zanimaju ostali suplementi koji su učinkoviti kod IR, pročitaj sveobuhvatni blog post o suplementaciji kod IR.


Za sva ostala pitanja, ukoliko trebaš stručno mišljenje Metabolic friendly liječnika, pretplati se na MF Medical članski paket te se prijavi za pregled ili uputi pitanje za kratku pisanu konzultaciju liječniku. 


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page