top of page

Uloga vitamina B skupine tijekom pridržavanja prehrane sa smanjenim udjelom ugljikohidrata

Jedan od važnih dodataka prehrani za osobe s inzulinskom rezistencijom koje prakticiraju način prehrane sa smanjenim sadržajem ugljikohidrata jesu vitamini B skupine. U sljedećem tekstu objasnit ćemo zbog čega su u ovom slučaju važni vitamini B skupine i zbog čega postoji mogućnost deficita.Tabla na kojoj piše "Vitamina B" i oko nje cherry rajčice, koamd mesa, komad ribe, jaja, sir, mlijeko, grah, kikiriki, špinat, kozice.
Namirnice poput neprerađenog mesa, ribe, neškrobnog povrća i mahunarki dobar su izvor vitamina B skupine


Uloge i izvori vitamina B skupine


Vitamini B skupine esencijalni su vitamini za naš organizam. Imaju važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima i uključeni su u metabolizam masti, ugljikohidrata i proteina odnosno u procese dobivanja energije. Osim toga važni su za adekvatnu funkciju mozga, imuniteta, ali i drugih tjelesnih sustava. Ovaj kompleks čine sljedećih 8 vitamina: 


  • Tiamin (B1)

  • Riboflavin (B2)

  • Niacin (B3)

  • Kolin (B4)

  • Pantotenska kiselina (B5)

  • Piridoksin (B6)

  • Biotin (B7)

  • Inozitol (B8)

  • Folat (B9)

  • (Cijano)kobalomin (B12)


Nalaze se u mnogim namirnicama poput mesa, ribe, žitarica, mliječnih proizvoda, lisnatog povrća, voća i mahunarki.Zašto dolazi do deficita?


Kada se prakticira prehrana sa smanjenim udjelom ugljikohidrata, ograničava se unos određenih skupina namirnica kao što su žitarice, voće, mahunarke i mliječni proizvodi koje su izvori B vitamina te je kod takvog načina prehrane moguć nedovoljan unos nekih od vitamina B skupine. 


Također, prehrana sa smanjenim unosom ugljikohidrata mijenja crijevnu mikrofloru na način da može biti promijenjena apsorpcija vitamina B skupine. To znači da iako je unos adekvatan, dio unesenih vitamina B skupine može proći kroz probavni sustav neiskorišten, točnije neapsorbiran. 


Dodatan faktor koji utječe na apsorpciju B vitamina, a koji može biti prisutan kod ovakvih načina prehrane, je dehidracija i neravnoteža elektrolita.Simptomi nedostatka?


Uobičajeni simptomi nedostatka vitamina B skupine koji se mogu pojaviti jesu: trnci u rukama i nogama, ranice u ustima, oticanje jezika, zbunjenost i problemi s pamćenjem, slabost mišića, slab imunitet, diareja, konstipacija ili gubitak apetita. 


S nedostatkom B vitamina se povezuju i simptomi tzv. keto gripe kao što su umor, brain fog, glavobolja i mučnina, a razlog je usporavanje kemijskih reakcija kojima se dobiva energija jer su vitamini B skupine potrebni za njihovo odvijanje.Koje namirnice sadrže vitamine B skupine?


Kada pričamo o načinima prehrane koji se preporučuju kod inzulinske rezistencije kao što je mediteranska prehrana sa smanjenim sadržajem ugljikohidrata (Metabolic friendly prehrana), na takvoj prehrani vitamini B skupine najlakše se unose putem sljedećih namirnica: Neprerađeno meso, riba, jaja, sirevi, orašasti plodovi i sjemenke, zeleno lisnato povrće,  neškrobno povrće, avokado, gljive i bobičasto voće.


Ukoliko procjenjuješ da ne uspijevaš unositi dovoljno ovakvih namirnica ili ne jedeš raznoliko, a osjećaš navedene simptome deficita, razmisli o uvođenju dodataka vitamina B kompleksa svojoj prehrani. Također, vitamini B kompleksa preporučuju se svima koji prakticiraju Metabolic friendly prehranu i to nakon 4 tjedna pridržavanja MF prehrane.


Ukoliko te zanimaju ostali suplementi koji su učinkoviti kod IR, pročitaj sveobuhvatni blog post o suplementaciji kod IR. Za sva ostala pitanja, ukoliko trebaš stručno mišljenje Metabolic friendly liječnika, prijavi se za pregled ili uputi pitanje za kratku pisanu konzultaciju. 


0 comments

Recent Posts

See All

留言


bottom of page