top of page

Kruh od sjemenki

Priprema:

20 min

Kuhanje:

1 h

Porcije:

15-20 šnita

Level:

Jednostavno

Količina UH:

2 g po šniti

Uvod

Ukoliko bismo trebali istaknuti osnovni i najjednostavniji recept za MF kruh, to bi svakako bio ovaj. Glavni dio smjese čine jaja i jogurt, u koje se dodaju mljevene sjemenke ili brašna od sjemenki, a mogu se dodavati i bademovo, kokosovo ili neko drugo brašno po vlastitom izboru. Osim jednostavnosti, glavna prednost ovog recepta je ta da od suhih sastojaka, točnije sjemenki i brašna, možete dodati ono što imate, bez potrebe za nabavom pojedinih sastojaka. Dakle, važno je samo dodavanjem suhih sastojaka dobro zgusnuti mokru smjesu od jaja i jogurta. To se može postići dodavanjem samo jedne vrste mljevenih sjemenki ili pak kombinacijom više različitih vrsta, u željenim omjerima i količinama, sve dok se smjesa toliko ne zgusne da se jedva miješa špatulom.

Untitled design (50)_edited.jpg

Sastojci

  • 5 jaja

  • 1 čaša (180 g) jogurta

  • 1-1,5 šalica (od 240 mL) mljevenih sjemenki ili brašna od sjemenki*

  • ½ žličice sode bikarbone

  • ½ žličice soli*Od sjemenki možete birati chiu, sezam, suncokretove, bučine, konopljine sjemenke ili brašna proizvedena od sjemenki - sezamovo, laneno, konopljino i bučino brašno, a može se dodati i kokosovo brašno. Takvim brašnima uklonjeno je ulje pa su sušija od mljevenih sjemenki koje sadrže ulja. Sjemenke i brašna mogu se kombinirati u bilo kojem omjeru, prema vlastitim preferencijama.

Priprema

Korak 1

Razmutiti jaja, jogurt i sol.


Korak 2

Samljeti sjemenke u mlincu za kavu i pomiješati sve suhe sastojke zajedno, u jednoličnu smjesu.


Korak 3

Suhu smjesu postepeno, uz miješanje špatulom, dodavati smjesi jaja i jogurta.


Korak 4

Smjesa mora biti toliko gusta da se teško miješa, a ako je prerijetka, potrebno je dodati još mljevenih sjemenki ili brašna.


Korak 5

Smjesu prebaciti u kalup za kruh, preko papira za pečenje, po želji posipati sjemenkama i peći oko 1h na 180 °C.


Korak 6

Nakon 45 min pečenja, kruh popikati čačkalicom kako bi se iznutra bolje ispekao te kako bi se provjerilo je li pri kraju s pečenjem.


Korak 7

Ukoliko na čačkalici ne zaostaje tijesto, a boja kruha je tamna, kruh je gotov.Ovaj kruh čuva se u hladnjaku i može trajati čak i do 7-10 dana.


bottom of page